Prof. Dr. Esra Akgül’e otizmli bireylere katkıları dolayısıyla “Vakıf İnsan” ödülü

Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Program Başkanı Prof. Dr. Esra Akgül, otizm ve otizmli bireylerin eğitimi konusuna katkıları dolayısıyla “Vakıf İnsan Ödülü”ne değer görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Vakıf Haftası Açılışı ve Ödül Töreni’nde yılın “Vakıf İnsan Ödülü”ne değer görülen isimlere ödülleri takdim edildi. Bu yıl “Vakıf Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlar ve Paylaşma Geleneği” teması ve “Birden Binlere” sloganıyla yapılan Vakıf Haftası’nda diğer yıllarda olduğu gibi “Vakıf İnsan Ödülleri” verildi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları Dr. Serdar Çam, Ahmet Misbah Demircan, Özgül Özkan Yavuz, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, vakıf temsilcileri ve hayırseverler katıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Program Başkanlığı ve Eğitimde Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerini yürüten Prof. Dr. Esra Akgül, otizm ve otizmli bireylerin eğitimi konusuna katkıları dolayısıyla “Vakıf İnsan” ödülüne değer görüldü. Akgül ödülünü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan aldı.

“Otizm çalışmalarıyla hayatım anlam kazanıyor”

Ödülle ilgili görüşlerini aldığımız Prof. Dr. Esra Akgül, ödülün kendisi için büyük bir anlam taşıdığını, otizmli bireyler için yaptığı tüm çalışmaların kendi iyi olma hâlini de etkilediğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“Vakıf insanı özellikleri, insanın omzuna büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bu vasıfları taşıyabilmek için daha fazla çaba sarf etmem gerektiğini hissettim. Benim için çok anlamlı ve manevi bir ödül. Otizmli bireylerin refahı en büyük vazifelerimizden diye düşünüyorum, otizmlilerin psikolojik iyi olma durumlarına katkı sağlamak, bu hayatta yapmam gerekeni yaptım diyebilmenin mutluluğu ve huzurunu yaşatıyor. Hayatımın anlam kazandığına inanıyorum. Sürekli bir amaca sahibim ve bu amaç uğrunda yurt dışı çalışmalarını takip edip, ülkemize uyarlama konusunda çalışırken kendimi de geliştiriyorum. Tüm bunlar akademik ve psikolojik iyi olma hâlime de olumlu katkı yapıyor.”

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Eğitimi mezunu olan Prof. Dr. Esra Akgül yüksek lisansını Sınıf Öğretmenliği alanında Marmara Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra YÖK doktora bursunu alarak ABD Penn State Üniversitesi’nde Program ve Öğretim alanında doktora yaptı. Engellilerin, özellikle otizmli bireylerin öğrenmesi, kaynaştırma eğitimi ve bağımsızlaşma program ve uygulamaları özel ilgi ve araştırma alanıdır.

Akgül, Türkiye’de ilk kez Üniversitemizde açılan “Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı”nın kurucusudur. Bu program, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımına destek olabilecek “gölge öğretici”ler yetiştirmeyi amaçlıyor. Akgül ayrıca Eğitimde Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin de kurucusudur. Merkez, çalışmalarını eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal sorumluluk projeleri alanında yürütüyor. Sosyal sorumluluk alanında özellikle otizmli bireylerin hayata aktif katılımları konusunda faaliyetler gerçekleştiriyor.