KPSS Öncesi ve Sonrası Mesleki Tecrübe Paylaşımı
20 Nisan 2021

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Adalet Programı tarafından düzenlenen "KPSS Öncesi ve Sonrası Mesleki Tecrübe Paylaşımı" adlı söyleşi 17 Nisan 2021 Cumartesi günü gerçekleştirildi.

İki oturumdan oluşan etkinliğin birinci oturumunda, Çanakkale Onsekiz Mayıs Üniversitesi hukuk müşavirliğinde mamur statüsünde çalışan misafirimiz Yakup Kiraz, kendi tecrübelerinden de hareketle, KPSS’ye nasıl hazırlanılabileceği, bu hazırlık sürecinde çalışma planı ile hedef belirlemenin önemine işaret etti. Alınan KPSS puanı ile merkezi yerleştirme üzerinden pek çok kadroya yerleşme imkânı olduğu gibi Adalet Programı mezunlarının mesleki çalışma alanlarına dair Adalet Bakanlığı tarafından yapılan kadro ilanlarının da takip edilebileceği, bu çerçevede takip edilebilecek internet site ve sosyal mecra adresleri ile ilgili bilgi verildi. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde mahkeme kâtibi olarak görev yapan diğer bir misafirimiz Ahmet Toğrul ise yapılan tercih sonrasında klavye sınavı ve ardından mülakât süreci ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Aynı dönemde açılan aynı unvan için sadece bir tercihte bulunabileceği, ancak farklı unvanlar söz konusu olduğunda herhangi bir sınır olmadığı, açılan kadro sayısının 20 katı tutarında adayın klavye sınavına davet edildiği, açılan kadro sayısının 3 katı tutarında adayın da (klavye sınavında başarılı olmak kaydıyla) mülakâta davet edildiği bilgisi paylaşıldı. Mülakât sürecinde klavye sınavındaki performansın da etkili olduğu, ancak soruların sorulara cevaptan ziyade sorumluluk alabileceğinize dair verdiğiniz izlenimin etkili olduğu, kendinize güvenin bu süreçte çok önemli olduğu vurgulandı.

İkinci Oturumda ise adliyelerdeki çeşitli pozisyonlar ve bu pozisyonlardaki çalışma şartları hakkında bilgi verildi. Misafirlerimizin acil bir ihtiyacı sebebiyle afişteki program akışından biraz uzaklaşılmış ve bu oturumda ilk olarak İstanbul Anadolu İcra Mahkemesi nezdinde mahkeme kâtibi olarak çalışan misafirimiz Emre Mutlu söz almıştır. Mutlu, genel olarak ilk derece mahkemelerinin görevleri, bu mahkemelerdeki iş çeşitliliği ve iş yoğunluğu hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Ardından yine İstanbul Anadolu İcra Mahkemesi nezdinde mahkeme kâtibi olarak çalışan konuğumuz Yeşim Aydın, icra mahkemelerinin adliye teşkilatında yeri ve görevleri hakkında, inceledikleri uyuşmazlık çeşitleri hakkında bilgi verdi. Bursa İcra Müdürlüğü nezdinde icra kâtibi olarak görev yapan diğer bir misafirimiz Şener Şen söz aldı. Pek çok kişinin yoğunluk sebebiyle şikâyet edebileceği bir pozisyon olan icra kâtipliği ile ilgili memnuniyetini dile getirdi. İcra müdürlüklerinin görevlerinden, iş çeşitliliği ve yoğunluğundan bahseden misafirimiz, bu pozisyonun hızlı karar verilmesini ve gün içerisinde sürekli çalışmayı gerektiren bir özelliğe sahip olduğunu, heyecanı seven, boş durmayı sevmeyen kişilere çok rahatlıkla tavsiye edebileceğini paylaştı. Nihai olarak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde mahkeme kâtibi olarak çalışan misafirimiz Bünyamin Algın söz aldı. Bölge adliye mahkemelerinin adliye teşkilatı içerisindeki yeri hakkında verdiği bilgiye müteakiben işin yürütülme şekli ve iş çeşitliliği hakkında da açıklamalarda bulundu.

Her iki oturumda da konuşmacılarımız, katılımcı öğrencilerimizin sorularını büyük bir samimiyetle cevapladı. Misafirlerimiz, üniversite sürecinde başlayan arkadaşlıklarının uzun yıllardır devam ettiği ve bu dostluğun, hedeflerini belirlerken, hedeflerine ulaşma sürecinde yaşadıkları olumsuzlukları aşmada ne kadar etkili olduğunu vurguladılar. Oturum sonunda Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından, her bir konuşmacı misafirimize Teşekkür Belgesi ile TEMA Vakfı aracılığıyla Elazığ Karaali Hatıra Ormanı’nda fidan bağış sertifikası takdim edilmiştir. Misafirlerimize ve katılımcılarımıza çok teşekkür eder, verimli bir vakit geçirilmiş olunmasını dileriz.