Fethin 562. Yılı Anısına 562 Çınar Fidanı

 

28 Nisan 2015

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul’un fethinin 562. yılı anısına Çatalca’da 562 çınar fidanı dikerek Fetih Ormanı oluşturdu.

Osmanlı Devleti’nin ihtişamını ve uzun ömrünü simgeleyen çınar ağacı ile İstanbul’un fethinin 562. yılı ihya ediliyor.

Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin fikri, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının desteğiyle Çatalca Orman Bölge Müdürlüğünün Üniversitemize tahsis ettiği alanda düzenlenen etkinlik; Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Genel Sekreterimiz Alim Türkyılmaz, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Saçak, Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, İstanbul Orman Bölge Müdürü Yrd. Reşat Tunç, Çatalca Orman İşletme Müdürü Temel Bulut ile akademik ve idari personelimiz ve öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleşti.

Rektörümüz Prof. Dr. Duman, ilk fidanı Kaymakam ve Belediye Başkanı ile birlikte dikerek can suyunu da birlikte verdiler. Diğer fidanlar öğrenciler tarafından daha önce açılan çukurlara dikilerek Fetih Ormanı’nın temelleri atıldı.

Fetih ile ilgili pek çok etkinlik planladıklarını belirten Rektörümüz, “Orman Bölge Müdürlüğünün desteğiyle fethin 562. yılında 562 tane çınar fidanı dikiyoruz. Fidanların dikildiği bu alan Fatih’in fetih sırasında Şahi topunu geçirdiği güzergâh üzerinde olması açısında da ayrı bir önem taşıyor. Gençlerimizin tarihine, kültürüne sahip çıkan bir nesil olarak yetişmesi ve böyle yararlı işlerde yer alması bizi oldukça mutlu ediyor. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

“Gelecek Sene 1471 Ağaç”

Çınar ağacının Osmanlı Devleti’ni temsil ettiğini belirten Genel Sekreterimiz ise dikilen çınar fidanlarının geçmişten gelen köklü temsili, gelecekteki nesillere aktaracağını söyledi. Üniversitenin gelecek yıllarda da böyle organizasyonlar yapacağına değinen Türkyılmaz, “Biz Fatih Sultan Mehmet Han’ın eğitim vakfının üzerine kurulmuş bir üniversiteyiz. 1471 yılında kurulmuş bir vakfı temsil ediyoruz ve onun mirası üzerine kurulduk. Dolayısıyla gelecek yıl, 1471 adet fidan dikimi projemiz var.” diye konuştu.

Çatalca Kaymakamı Taşdan, ağaç dikimi gibi hayırlı bir işe üniversitenin ön ayak olmasını sevindirici bulduğunu söyleyerek ecdadımıza yakışır bir etkinlik olduğunu ifade etti.

Belediye Başkanı Cem Kara, “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi takdire şayan bir iş yapmıştır. İstanbul’un fethinin yıl dönümüne bir ay kala bu organizasyonu düzenleyen akademisyenleri, öğrencileri ve tüm katkı sunanları tebrik ediyorum.” dedi.

Fidan dikim fikrinin ortaya çıkmasını sağlayan Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri bölümü öğrencilerinden Selvi Sevim, çevreye fayda sağlamak amacıyla böyle bir fikir ortaya çıkardıklarını ve okul geneline duyurduklarını belirtti. Projeleri için üniversiteden hayli destek gördüklerini söyleyen Sevim, etkinliğe katılımın yoğun olması sebebiyle çok mutlu olduklarını sözlerine ekledi. Bölümün bir diğer öğrencisi Samet Kasapoğlu ise bu etkinlikle gelecek nesillere güzel bir ortam bırakmak istediklerini, ilerleyen günlerde de böyle etkinlikler yapmayı planladıklarını ifade etti.  

İmece usulü yapılan dikimin ardından İnceğiz mesire alanında piknik yapıldı.

İstanbul’un fethinin 562. yılı anısına 562 çınar fidanı etkinliğine, Edebiyat Fakültesi Dekan Yrd. Prof. Dr. Fahameddin Başar, MYO Müdürü İlhami Danış, MYO öğretim görevlileri Dr. İdris Ermeydan, Gülnaz Karahan, Rana Narinoğlu, Evrim Atasoy, Zeynep Güney, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Kudret Doğan ve 500’den fazla öğrenci katıldı.