Deprem ve Gönüllülük

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı tarafından düzenlenen “Deprem ve Gönüllülük” adlı seminer, öğrencilerin yoğun katılımı ile 15 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin %70’inin deprem tehlikesi altında olduğu, dünyadaki deprem tehlikesi altındaki 10 şehir arasında İstanbul ile İzmir’in ilk sıralarda olması ve haritadaki görüntü genç katılımcılarımızın yaşadığı şehrin deprem riskine karşı alması gereken ciddi tedbirler olduğu hususundaki farkındalığını artırdı. Bilimsel veriler gereği 30 yıl içerisinde gerçekleşmesi beklenen büyük İstanbul ve İzmir depremleri için bu kuşağın daha da bilinçli olması ve sorumluluk alması gerekmektedir.

GEA Arama Kurtarma, Ekoloji ve İnsani Yardım Grubu Takım Lideri Av. Ali Onur GÜNÇEL iki basit soru sordu:

1.Türkiye’de ve İstanbul’da deprem gerçeğini zihinsel olarak kabul ediyor musunuz?

2.Bir deprem çantanız var mı?

Birinci soruya katılımcıların çoğu evet cevabı verirken ikinci soruya 3 kişi dışında evet diyen olmadı.

Zihinsel hazırlığın yanı sıra fiziksel hazırlığın önemine dikkat çeken A. Onur GÜNÇEL deprem çantasının nasıl hayat kurtardığı, içinde neler olması gerektiği ve bu malzemelerin yatağın kenarında ve kapıya yakın bölgede hazır bulundurulmasının gerekliliğini açıkladı.

AFETLERDE İNSAN TEPKİLERİ

Afetlerde insan tepkilerine bağlı olarak ilk saniyelerde inkar edildiğini ve harekete geçmenin ertelendiğini, bu zaman kaybının çok değerli olduğunu bu sebeple fiziksel tatbikatın çok önemli olup, binayı terk etmek yerine derhal bulunduğu yerde cenin pozisyonu alarak deprem bitene kadar olduğu yerde kalınmasını salık verdi.

GEA Arama Kurtarma Takım Lideri, deprem anında, yaşam alanlarında ve depreme yakalanılan her anda; iş yerinde, evde, uykuda nerede olursa olsun en yakın yerde cenin pozisyonu alarak baş, boyun iç organların, bacak, omuz ve kalça kemiklerinin dayanıklılığı ile korunması, eşyaların altında değil özellikle eşyaların yanında durulmasının üzerinde durdu. Cenin pozisyonu alınması; ülkemizde yapıların yıkılmasına yönelik alınan tedbirler kapsamında, oluşturulan yaşam üçgeni sayesinde yaşam süresinin uzatılması ve enkazzedeye ulaşılması açısından nasıl önem taşıdığını açıkladı.

Deprem sonrasında ilk can kayıplarının enkazdan çıkan toz duman sebepli boğulmalardan kaynaklandığı için böyle bir durumda mümkünse ağız ve burunun kapatılması bilgisini paylaştı.

Seminerin başlıca çıktılarından biri; SHKH Programı öğrencilerinin bölüm kabin derslerinde edindikleri emniyet, güvenlik ve ilk yardım bilgi, beceri ve bilinci ile arama kurtarma faaliyetleri sürdüren gönüllü sivil toplum kuruluşlarına nasıl katkı sağlayabilecekleri oldu.

Seminerde; en kısa zamanda deprem çantası hazırlamak ve evlerinde tehlike arz eden eşyaları tespit ederek sabitlemek için söz alındı. Bir başka zaman, çoğu katılımcının evinde ve çalışma alanında deprem çantası bulunduğunu işiteceğimiz bir deprem bilinci seminerinde buluşmak ümidi ile…