Öğr. Gör. Öztürk’ün çevirisiyle yer aldığı “Osmanlı Ceza Hukuku” kitabı raflarda
26 Ocak 2021

Adalet Programı Başkanı Öğr. Gör. Buket Abanoz Öztürk’ün “Tekerrür-i Cürm” bölümünün çevirisini yaptığı Osmanlı Ceza Hukuku adlı kitap, On İki Levha Yayınları’ndan çıktı.

Mehmed Aziz Bey’in 1900 tarihli Mufassal Nazariyyât-ı Ceza (Ayrıntılı Ceza Teorileri) adlı bu kitabı, Osmanlı Devleti’nde Tanzimat’la başlayan kanunlaştırma hareketleri çerçevesinde 1810 tarihli Fransız Ceza Kanunu’ndan iktibas edilen ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına (1926’ya) kadar yürürlükte kalan 1858 (1274) tarihli Ceza Kanunu’na (Ceza Kanunname-i Hümayunu) dayalı olarak ve Fransızca kaynaklardan yararlanmak suretiyle yazılmış bir eserdir. 

İstanbul Hukuk Fakültesi’nde (Mekteb-i Hukuk-ı Şahane’de) ders kitabı olarak da okutulan bu eser, bugün dahi kullandığımız birçok kavram ve kurumun, bunlarla ilgili güncel bazı tartışmaların izlerini taşımaktadır.

Öztürk’ün çevirisini yaptığı “Tekerrür-i Cürm” bölümünde, daha önce işlenen suçun cezası kesinleştikten sonra yeniden suç işleyen kişilerin tabi olacağı kurallar anlatılmaktadır. Bu bölüm, Mükerrirlerin Mücazâtı Hakkında Tedkikât-ı Nazariyye, Tekerür-i Cürmün Şerâiti ve Ahkâm-ı Mevzua-ı Cezaiyemize Göre Tekerrür-i Cürm olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. Suçta tekerrür hükümlerinin ve mükerrerlere özgü kuralların yer aldığı bölüm, günümüz Türk Ceza Hukuku tekerrür hükümlerine ve mükerrerlere özgü infaz rejimine ilişkin temel tartışmalara kaynak teşkil edebilecek niteliktedir.