Montessori Yaklaşımında Matematik Çalışmaları

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı tarafından Erken Çocukluk Döneminde Matematik Eğitimi dersi kapsamında düzenlenen “Montessori Yaklaşımında Matematik Çalışmaları“ adlı etkinlik 05 Nisan 2021 tarihinde yüksek katılımla gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Merve GEMİCİ KOŞAR'ın yaptığı etkinlikte okul öncesi öğretmenliği lisans ve yüksek lisans mezunu olarak MACTE-Montessori Akreditasyon Birliği onaylı Montessori eğitimcisi Uzm. F. Merve ŞİMŞEK, katılımcılarla Montessori Eğitim yaklaşımı içerisinde matematik çalışmalarını paylaştı. Sunumuna Montessori yaklaşımında öğrenmenin ve matematiğin konumundan bahsederek başlayan F. Merve ŞİMŞEK, Maria Montessori’nin “Önce duyuların eğitimi, sonra zihin eğitimi” ve “İnsanın elinin becerisi zihninin gelişimi ile yakından bağlantılıdır. Çocuğun zekası elleri yardımı olmadan ancak belirli bir düzeye gelebilir” sözlerini açıkladı. Yaklaşımın çocuğun gelişimini bütüncül olarak ele aldığını ifade ederek, çocuğun duyularını destekledikten sonra akademik çalışmalara geçebileceğini vurguladı.  Daha sonra Montessori sınıflarında günlük akışı, karakteristik özellikleri, merkezleri ve çalışmaları aktardı. Montessori eğitiminde çocukla gerçekleştirilen bir matematik sunum planı paylaşarak nasıl ilerlediğini aşama aşama açıkladı. Daha sonra Maria Montessori tarafından tasarlanan tüm matematik materyallerini ayrıntılı bir şekilde anlattı. Son olarak Pandemi sürecinde çocukların okuldan uzakta kaldıkları dönemde, çalışmalardan geri kalmamaları için tasarlanan online Montessori araçları sitelerini paylaşarak, uygulamaları olarak bireysel çalışma örnekleri sundu. Katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından, konuğumuza adına dikilen fidan dikimi ve teşekkür belgesi takdimi yapılarak oturum sonlandırıldı.