Kriminoloji Atölyesi
13 Ocak 2021

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Adalet Programı tarafından 18 Aralık 2020 - 09 Ocak 2021 tarihleri arasında Türkiye’de yeterince bilinmeyen kriminoloji bilim dalının daha fazla kişi tarafından bilinmesi, çalışılması ve sınıflarda tartışılması amacıyla çevrimiçi bir atölye çalışması düzenlenmiştir.

Kriminoloji Atölyesi kapsamında, 4 hafta süren öğrenci sunumlarıyla Lombroso’dan Sutherland’a, Bentham’dan Akers’e kadar tüm zamanların en ünlü kriminologları tanıtılmıştır.

1. Hafta

Suç ve sapma davranışı ile insanın fiziksel özellikleri arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu iddia eden biyolojik teorilerin kurucusu olarak bilinen Cesare Lombroso, suçun önlenmesi için birçok dernek ve sivil toplum kuruluşlarında yaptığı çalışmalarla tanınan sosyolog, reformcu ve aktivist Jane Addams ve son olarak Lombroso’nun öğrencisi olan ve suçluları motive eden fizyolojik özelliklerin yanında sosyal ve ekonomik yönleri de araştıran İtalyan kriminolog Enrico Ferri hakkında sunumlar gerçekleştirilmiştir.

Programın video kaydına linkten erişilebilir: https://www.youtube.com/watch?v=2vHWMM5_ZgI&feature=youtu.be

2. Hafta

”Suçlar ve Cezalar Hakkında” adlı eseri ile tanınan Klasik Okul’un en önemli temsilcilerinden Cesare Beccaria; suç davranışı ile  insan vücudu arasındaki ilişkiyi inceleyerek suçlu beden tiplerini ortaya koyan biyolojik teorilerin meşhur temsilcilerinden Ernst Krestchmer; suç psikoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınan psikopati kontrol listesini (PCL-revize) geliştiren Kanadalı kriminolog Robert D. Hare tanıtılmıştır.

Programın video kaydına linkten erişilebilir: https://www.youtube.com/watch?v=yv2IxUNcDCo&t=11s

3. Hafta

Suçu tıpkı yemek yemek, yürümek veya bisiklete binmek gibi öğrenilen bir davranış olarak açıklayan Edwin Sutherland; öğrenme sürecini dört temel süreç ile izah eden sosyal öğrenme teorisinin kurucusu Ronald Akers ve “Kriminolojisiz ceza hukuku kördür, ama ceza hukuku olmadan da kriminoloji sınırsızdır.” sözü ile akıllarda kalan Hans Heinrich Jescheck hakkında sunumlar gerçekleştirildi.

Programın video kaydına linkten erişilebilir: https://www.youtube.com/channel/UCMYeMbIB33CC0KxZqUrz_9Q

4. Hafta

İnsan doğasına yönelik açıklamaları ve faydacı modeli ile tanınan Klasik Okul’un en önemli temsilcilerinden Jeremy Bentham ve suç davranışında bireyin biyolojik yatkınlığı ile birlikte sosyal çevrenin etkisini inceleyen Lacassagne Okulu’nun kurucusu Fransız doktor ve kriminolog Alexandre Lacassagne tanıtılmıştır.

Programın video kaydına linkten erişilebilir: https://www.youtube.com/channel/UCMYeMbIB33CC0KxZqUrz_9Q