Kriminolog Kimdir
13 Aralık 2020

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Adalet Programı tarafından düzenlenen “Kriminolog Kimdir? Türkiye’de Kriminoloji” adlı söyleşi programı 11 Aralık 2020 tarihinde Zoom Meeting’de gerçekleştirildi.

Öğr. Gör. Buket ABANOZ ÖZTÜRK’ün moderatör olduğu programda, uzun yıllar Emniyet Genel Müdürlüğü'nde başkomiser ve olay yeri inceleme uzmanı olarak çalışan ve şu anda Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde öğretim üyesi olan Dr. Veysel DİNLER konuk edildi. Program kapsamında Türkiye’de yeterince bilinmeyen ve genellikle kriminalistik ile karıştırılan kriminolojinin ve kriminoloğun amaçları, sosyoloji, psikoloji, adli tıp, ceza hukuku ve istatistik ile ilişkisi ile birlikte Türkiye’de kriminoloji öğreniminden bahsedilerek Türkiye’de kriminolojinin geçmişten günümüze nasıl bir seyir izlediği ortaya koymaya çalışıldı. Program konuşmacı adına TEMA Vakfı aracılığıyla İzmir Bademli Ormanı’nda dikilen fidan dikimi sertifikalarının takdimi ile sonlandırıldı.

Program sonunda Sayın DİNLER kriminoloji çalışmak isteyen gençlerle aşağıdaki okuma listesini paylaştı:

  1. Özkan Agtaş, Ceza ve Adalet, Metis Yayıncılık.
  2. Mitchel P. Roth, Göze Göz, Suç ve Cezanın Küresel Tarihi, (Çeviren: Barışhan Erdoğan), Can Yayınları.
  3. Ercan Geçgin, Kenardakiler, Teoriden Uygulamaya Suç ve Sapma Üzerine Sosyolojik Araştırmalar, Heretik Yayıncılık.
  4. Bronislaw Malinowski, Yabanil Toplumda Suç ve Gelenek, Çevirmen: Şemsa Yeğin, İthaki Yayınları.
  5. Mustafa Tören Yücel, Türk Ceza Siyaseti ve Kriminoloji, Türkiye Barolar Birliği Yayınları.
  6. Nurgün Oktik, Güncel Önkal, Özgür Sarı, Suçun Sosyolojisi, Cezanın Felsefesi, Uygulamalar ve Örnekler Nobel Akademik Yayıncılık.
  7. H. L. A.  Hart, Hukuk, Özgürlük ve Adalet, Çevirmen: Erol Öz, Dost Kitabevi.

Programın video kaydını izlemek için: https://youtu.be/ECGy5A1Rurc