Bilinmeyen İle Barışık Yaşama Bir Örnek: Sigorta
19 Nisan 2021

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Adalet Programı tarafından düzenlenen "Bilinmeyen İle Barışık Yaşama Bir Örnek: Sigorta" adlı etkinlik 16 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Etkinliğimiz konunun uzmanları tarafından sigorta ilişkisinin eğrisi doğrusu ile değerlendirilmesini amaç edinmektedir. Uzun yıllar finans sektöründe çalışan, şimdi de sigorta acentesi olarak faaliyet yürüten Özlem BABACAN KAVCIOĞLU misafirimiz oldu. Kendisine iş arkadaşı Neslihan KAVCIOĞLU GÜRSES de eşlik etti. Her iki misafirimiz, sigorta ilişkisinin, bugünkü modern anlamda olmasa da, 4000 yıllık bir geçmişinin olduğu, kadim bir uygulama örneği olduğundan hareketle sigortanın tarihsel gelişimi ile hakkında bilgilendirmede bulundu. Ardından sigorta ilişkisinin, insan hayatındaki önemi ve ne zaman ve ne boyutta gerçekleşeceği bilinmeyen risk ile karşılaşıldığında üstlendiği fonksiyon hakkında bilgi verildi. Sigortanın işleyişi ile sigortanın ekonomik hayata etkisi ve ekonomi için arz ettiği öneme değinildi. Türkiye’nin prim üretme konusunda gelişmiş ülkeler (OECD ülkeleri) ile karşılaştırıldığında çok gerilerde kaldığı, bu durumun sosyolojik arka planı üzerine kanaatler paylaşıldı. Aslında yoğun bir güven ilişkisinin arandığı sigorta ilişkisinde sigortacılar ile sigorta ettiren/sigortalı arasında yoğun bir güvensizlik ikliminin var olduğu, bu iklimin de tarafların biraraya gelmesine engel olduğu vurgulandı. Ardından hayat sigortaları ve bu sigortaların işleyiş modelleri hakkında bilgi verildi. Sigortanın, sosyal bir devlette, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi olarak düşünülemeyeceği, tamamlayıcısı olarak önemli bir görev icra edebileceği ifade edildi. Bu süreçte, katılımcılarımız tarafından misafirlerimize yöneltilen sorulara, detaylı verilen cevaplar ile yeni soruları gündeme getirdi ve interaktif bir ortamda etkinliğimiz yürütüldü. Öğretim Görevlisi Münevver Kübra Bakırcı’nın moderatör olarak görev yaptığı etkinlikte, sigorta ilişkisi ekonomik, sosyolojik, siyasi ve daha pek çok dinamik üzerinden irdelenmiştir. Etkinlik sonrasında Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu tarafından konuşmacı misafirlerimiz için Teşekkür Belgesi ve TEMA Vakfı aracılığıyla Elazığ Karaali Hatıra Ormanı’nda fidan bağış sertifikası takdim edilmiştir.