Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Usulü
14 Aralık 2020

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi ile Meslek Yüksekokulu Adalet Programı’nın ortaklaşa planladığı “Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Usulü” seminer programı 11 Aralık 2020 tarihinde Zoom webinar üzerinden gerçekleştirildi.

Öğr. Gör. Münevver Kübra BAKIRCI moderatörlüğünde yürütülen seminer programında Avrupa Konseyi nezdinde eğitimci sıfatı bulunan Sakarya Barosuna kayıtlı Avukat Ümit FIRTIN, panelist olarak misafir edildi. Anayasa Mahkemesi, Türk Hukuku açısından önemli bir hak arama zemini hükmündedir. Mahkeme, Kanunların, Cumhurbaşkanı Kararnamelerinin, Meclis İçtüzüğü’nün şekil ve esas açısından Anayasa’ya uygunluğunu, Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil açısından denetleyebilen, Anayasa’da sayılın bazı kişileri görevleri ile ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılayan, siyasi partilere ilişkin dava ve başvuruları değerlendiren bir yargı makamı olarak önemli görevleri yerine getirmektedir. 2010 yılında 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca Anayasa Mahkemesi’nin üstlendiği görevlere “Bireysel Başvuru” kapsamındaki talepleri değerlendirmek görevi de eklenmiştir. Anayasa’nın 148. maddesine “Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır.” ifadesi eklenerek, bireysel başvuru usulü bir hak arama yolu olarak Türk Hukuk Sistemine dâhil edilmiştir. 23 Eylül 2013 tarihinden başvuruların alındığı bireysel başvuru usulü, kendine özgü bir yargılama usulüdür. Gerek hukukçular açısından gerekse de hak sahipleri açısından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun etkin şekilde kullanılması ayrı bir önem arz etmektedir. Panelistimiz Av. Ümit FIRTIN, Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru usulünü kişi bakımından, zaman bakımından, konu bakımından ele aldı. Anlatım sırasında sıklıkla kullanılan karar örnekleri, uyuşmazlık örnekleri ve katılımcılar tarafından yöneltilen soruların cevaplanması ile süreç daha verimli değerlendirildi. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru usulü kapsamında uyuşmazlıkları inceleme usulü ve bireysel başvuru neticesinde verilen kararların hukuki sonuçları hakkında aydınlatıcı bilgiler verildi.

Değerli bilgilerin ve fikrilerin paylaşıldığı seminer programımız sonrasında Panelistimiz Av. Ümir FIRTIN’a, Tema Vakfı aracılığıyla İzmir Bademli Hatıra Ormanı’nda adına dikilen fidan dikim sertifikası takdim edildi. Bu vesileyle Panelistimiz Av. Ümit FIRTIN’a ve bütün katılımcılarımıza, ayrıca Düzenleme Kurulu üyemiz Arş. Gör. Dilşah Büşra KARTAL’a, arka planda karınca misali süreci yürüten idari personelimize teşekkürlerimizi sunarız.